Belbin Test 2019

DARE TO DREAM

Belbin Test 2019

De meeste punten gaf je aan de rol: Plant (24 punten)

De plant is vaak de creatieveling binnen het team. De plant beschikt vaak over een grote verbeeldingskracht en een drang om origineel te willen zijn. De plant stelt zich vaak onafhankelijk op en heeft de neiging zaken op een wetenschappelijke manier te benaderen. Als innovator kan de plant een grote bijdrage leveren aan het team.

Daarna gaf je de meeste punten aan: Bedrijfsman (18 punten)

De bedrijfsman wordt ook wel de ‘organisator’ of ‘uitvoerder’ genoemd. Vaak is het iemand die van aanpakken weet. De bedrijfsman is over het algemeen gedisciplineerd. Hij of zij pakt zaken systematisch aan en legt vaak een grote ijver aan de dag. De bedrijfsman heeft een praktische instelling en weet beleid in concrete acties te vertalen.

Het minst aantal punten gaf je voor: Specialist (3 punten)

De specialist is de vakman of -vrouw binnen het team. De specialist wil graag ergens goed in zijn. Vaak is de specialist onderzoekend ingesteld en werkt hij of zij graag op zichzelf. Mensen geven een specialist vaak veel vertrouwen. De specialist zorgt er voor dat specifieke kennis of vaardigheden worden ingebracht. De specialist heeft soms wel de neiging zijn of haar vakgebied te willen afbakenen.

Mijn reactie hierop

Aan de hand van vragen waarbij je tussen twee karaktereigenschappen diegene die het best bij jou past moet kiezen worden er punten verdeeld over negen rollen. Deze rollen zijn ‘Bedrijfsman’, ‘Brononderzoeker’, ‘Plant’, ‘Monitor’, ‘Vormer’, ‘Zorgdrager’, ‘Groepswerker’ en de ‘Specialist’. In het totaal verdeel je 100 punten over deze groepsrollen, één groepsrol kan maximaal 25 punten krijgen.

Ik vind dat de groepsrollen ‘ Bedrijfsman’ en ‘Plant’ zeer goed bij mij passen. Wanneer ik het woord ‘Plant’ zag staan dacht ik direct dat dit negatief was. Ik dacht dat dit een eigenschap was van een passief iemand maar toen ik de uitleg las begreep ik waarom dit woord was toegekend aan deze groepsrol. Ik denk dat ik deze twee rollen mijzelf ook zou gegeven hebben zonder deze test af te leggen. Ook zou ik mijzelf nog groepswerker gegeven hebben. Wat ik wel spijtig vind aan deze test is dat je niet kan zien hoeveel punten de andere groepsrollen hebben behaald.

Ik vind het vreemd dat de groepsrol ‘Specialist’ maar drie punten behaalde. Ik vind van mezelf dat ik wel onderzoekend ben ingesteld. Ik denk dat deze lage score ook kan te maken hebben met de verhouding tegenover de andere, want er zal wel waarheid inzitten dat de ‘Specialist’ het minst bij mij past.

Je kan de Belbin test zelf eens afleggen als dit jou interesseert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *