Debatteren over de vluchtelingencrisis, kunnen studenten dit ook?

DARE TO DREAM

Debatteren over de vluchtelingencrisis, kunnen studenten dit ook?

Voor de module ‘Meertalig debatteren en presenteren’ moesten we deelnemen aan een debat als één van de eindopdrachten. Dit zou normaal in fysieke vorm doorgaan, maar door de Coronacrisis werd dit dus digitaal gedaan. Om dit praktisch allemaal correct te laten verlopen kregen we de hulp van Europahuis Ryckevelde die dit in de juiste banen leidde.

Er ging natuurlijk wat werk aan te voren. We kregen een Webinar te horen over de vluchtelingen van Europahuis Ryckevelde zelf. Ook kreeg iedereen een land toegewezen of de taak als parlementsvoorzitter. Daarbij horen natuurlijk de wetsvoorstellen en hun aanpassingen, maar ook welk standpunt het land hier tegenover inneemt.

Het debat zelf werd begeleid door Thomas en zijn medewerker van Europahuis Ryckevelde. Om te beginnen werd er een speech gegeven door de parlementsvoorzitter gevolgd door een tour de table waarin elk land zijn standpunten pitchte. Iedereen zette zijn micro af en stak zijn hand op voor het scherm om zo het woord te vragen.

Ik kreeg Griekenland toegewezen met de standpunten: “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de grenzen van hun eigen land niet sluiten! We willen onze buitengrenzen natuurlijk beschermen maar de Frontex moet een keuze blijven van de lidstaat, het mag dus geen verplichting worden. Ook de Turkijedeal moet blijven stand blijven om de controle over de crisis te houden.”

Na de tour de table werd er gestemd over de vier wetsvoorstellen die het parlement had gedaan. Hieruit bleek dat er drie moesten herbekeken en aangepast worden. Na twee uur discussiëren en standpunten doorduwen zijn we toch tot een akkoord gekomen over de drie herwerkte wetsvoorstellen.

Ik vond het zelf een enorm leuke ervaring. Doordat ik Griekenland heb gekregen kon ik ook vaker ingrijpen tijdens het debat en mijn standpunten aanhalen. Ik heb me ook volledig kunnen inleven in de rol, wat het nog leuker was, ondanks dat het volledig online gebeurde.

Europahuis Ryckevelde—Thuis in Europa. (z.d.). Europahuis Ryckevelde. Geraadpleegd 22 mei 2020, van https://www.europahuis.be/nl

Wetsvoorstel van de Europese commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *