Creathon – Internationale ervaring

DARE TO DREAM

Creathon – Internationale ervaring

Wat is de creathon

Vanuit mijn opleiding Netwerkeconomie kwam ik in contact met de Creathon. Dit is een internationale wedstrijd waarbij je samenwerkt met verschillende nationaliteiten (Frankrijk, Nederland en België). Nadat ik mijn motivatie heb doorgestuurd, kreeg ik een mail dat ik geselecteerd was. Dit vond plaats op 9, 17, 18 en 19 maart in een online samenkomst.

Op 9 maart startte de kick-off waarbij iedereen zich aan elkaar voorstelde aan de hand van de drie thema’s (design, sport en health). We leerden ook onze coaches kennen en kregen wat achtergrond informatie mee over Metropolis Lille. Nadat we geluisterd hadden naar enkele sprekers werd onze opdracht duidelijk: een oplossing vinden die de drie thema’s aan elkaar koppelt met eenzelfde doel.

Het project

Samen met mijn teamgenoten Hanan (Frankrijk), Quintin (Frankrijk), Juan (Nederland) en Thomas (België) gingen we aan de slag met de uitdaging tijdens onze drie dagen sprint. Als snel werd het duidelijk dat we door onze gezamenlijke input tot een diverse oplossing gingen komen. We doorliepen de vijf fases van het design-proces: empathize, define, ideate, prototype en test. Dit proces hebben we enkele keren doorlopen om de waarde van ons product optimaal te maken.

Op vrijdag 19 maart stelden we ons project ActoGather voor aan de meertalige jury.

Hierboven ziet u de ActiveGround, een openbare installatie die gebruik maakt van projecties en lichten op de grond om mensen op openbare plaatsen door spelletjes en trainingsroutines te leiden. Het bevordert sportdeelname en versterkt het gemeenschapsgevoel.

De gebruiker heeft toegang tot een online platform om trainingssessies op te zoeken en te boeken en om in contact te komen met andere leden van de gemeenschap. ’s Nachts en bij daglicht zorgen geanimeerde projecties, lichten in de grond en een geluidssysteem voor actieve feedback aan de gebruikers tijdens hun trainingssessies.

De activeGround integreert een activeTower die de projectie-unit en het geluidssysteem bevat, en activeTiles, een vloeroplossing met ingebouwde interactieve verlichting. Het systeem kan worden gevoed door conventionele elektrische bronnen of zonne-energie.

Mijn bijdrage

Ik merkte dat er in mijn groep vaak een andere manier van aanpak wordt toegepast. Ik ben gewend om zaken open te trekken vooraleer ik ga beginnen focussen op één onderdeel, terwijl mijn teamgenoten op omgekeerde manier te werk gaan. Ook bij het opstellen van de persona hebben we verschillende manieren geleerd, zij leerden bijvoorbeeld om een breed persona te nemen, terwijl ik geleerd heb om deze zo concreet mogelijk te maken.

De opdracht die we kregen had te maken met het oplossen van een maatschappelijk probleem. Dit past dan ook meteen bij mijn keuze-traject op school: Social Entrepreneurship. Dit gaat over je ondernemerschap in te zetten voor de maatschappij en voor de burgers.

Finaal

Na de voorstellingen van alle projecten werd bekend gemaakt dat onze groep, ActoGather, gewonnen was. We zullen in de toekomst nog eens samen zitten met onze groep en coaches om te kijken wat we zullen doen met ons project en wat de mogelijke opties zijn. Op 2 en 3 september zijn alle deelnemers uitgenodigd in Rijsel voor een netwerk- en terugblik moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *