Brengt de tentoonstelling Keith Harring de verwondering die beloofd wordt?

DARE TO DREAM

Brengt de tentoonstelling Keith Harring de verwondering die beloofd wordt?

“Children know something that most people have forgotten”. Deze citaat bracht de verwondering van het kind in mij weer naar boven.

Op zaterdag 8 februari trok ik samen met mijn oma, opa en broer naar de Bozar in Brussel. Deze trip begon allemaal op een woensdagnamiddag. Opa was informatie aan het opzoeken over Keith Haring. Dit was mijn broer opgevallen en hij reageerde enthousiast. Ik herkende de naam ook van de poster die op school uithing.

Voor mijn bezoek aan de tentoonstelling herkende ik enkel maar de typische karakters die vaak terugkomen in schilderwerken van Keith Haring. Na de tentoonstelling is mijn bewondering voor deze artiest enorm gegroeid. Hij gaat tegen de stroom in door de maatschappelijke problemen aan te kaarten op publieke plaatsen.

Één van deze problemen is nog steeds de taboe over de LGBT community. Hij maakt hier zelf ook deel van uit en wil deze stigma dan ook tegengaan. In veel van zijn schilderijen zie je homoseksualiteit dan ook terugkeren. Hij creërde ook met zijn schilderijen een bewustwording rond de voorlichting en het activisme rond AIDS en HIV.

Silence = Death

“Art is nothing if you don’t reach every segment of the people.” In de tentoonstelling zien we hem ook iets zeggen dat als een kind het geld niet heeft om naar de schilderijen te gaan kijken, hij liever heeft dat het voor vijf euro op een T-shirt wordt gedrukt. Keith Haring hecht heel veel waarde aan de manier waarop zijn kunst tentoongesteld wordt.

De schilderwerken zijn verdeeld over de verschillende ruimtes, samengebracht per categorie. Er is ook één kamer met blacklight, dit symboliseert zijn muurschilderingen in ondergrondse danscafés. Een van de mooiste dingen tijdens de tentoonstelling was de verwondering in de ogen van de bezoekers.

Als je ook interesse hebt, dan is de tentoonstelling nog te bezichtigen tot en met negentien april 2020.

Lgbt. (2020). In Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Lgbt&oldid=55630925

Bozar pakt uit met tentoonstelling van Keith Haring. (z.d.). De Standaard. Geraadpleegd 18 maart 2020, van https://www.standaard.be/cnt/dmf20191029_04691624

Torck, L. (z.d.). Kunst ontdekken via T-shirt. De Standaard. Geraadpleegd 18 maart 2020, van https://www.standaard.be/cnt/dmf20200317_04892337

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *