‘ja of JA’ – Streef geluk na

DARE TO DREAM

‘ja of JA’ – Streef geluk na

Op 17 februari 2021 kwam Frederik Imbo een online les geven als gastdocent over de kracht van ‘ja of JA’. Samen met het bedrijf Imboorling vertelde Frederik hoe belangrijk het is om gelukkig te zijn en hoe je dit kan nastreven. Deze sessie werd gegeven binnen het vak ‘Leiderschap in zelfsturende teams’, waar goed in je vel voelen belangrijk is. Als iemand in het team zich niet goed voelt, kan dit impact hebben op het volledige team. Je zit ook bijna even veel op je werk als dat je thuis bij je gezin bent, dus dan is het belangrijk om je daar ook goed te voelen.

3 dimensies

Volgens Frederik Imbo kunnen we ons geluk opdelen in 3 dimensies die ons het duurzame geluk laten voelen: waarde, plezier en connectie. Deze drie kunnen met elkaar samen gaan of ook apart beleefd worden.
– Met waarde wordt er vooral bedoeld dat we iets kunnen bijdragen aan de zaken die we doen. Het geeft ons een nuttig gevoel waar we gelukkig van worden
– Het is belangrijk om te proberen in alles wat je doet, plezier te hebben. Het is algemeen geweten dat dingen waar je plezier in hebt, ons gelukkiger maken.
– Als laatste is de connectie een heel belangrijke dimensie. We moeten mensen om ons heen hebben om al deze dingen mee te beleven. Familie, vrienden, collega’s… ze zijn allemaal één voor één een connectie die we aangaan.

3 facetten

Om gelukkkig te worden is het belangrijk om bepaalde dingen te aanvaarden en inzicht te krijgen in zaken die belangrijk zijn voor jou in je leven. Zo gaf Frederik drie duidelijke standpunten mee waar je best even bij stilstaat als je je even minder goed voelt.
1) Accept the things you can’t change
2) Change the things you can’t accept
3) Use your mind to distinguish those two

Huurder of eigenaar

Frederik stelde ons de vraag: Ben je een huurder of eigenaar van je leven? Als huurder laat je je geluk afhangen van anderen en de omstandigheden om je heen. Als eigenaar doe je dit niet. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk, je creërt het zelf.

Ik ben een eigenaar van mijn leven. Een jaar geleden ging ik geantwoord hebben dat ik een huurder ben. Dankzij de corona heb ik even kunnen stilstaan bij enkele zaken in mijn leven en echt geleerd waar ik wel of geen energie uithaal. Ik heb dan ook enkele knopen doorgehakt om dit energiepijl enkel nog maar te doen stijgen en minder te doen dalen.

Of een eigenaar nu beter is dan een huurder, dat is geen gegeven. Als huurder kan je genieten van de zaken om je heen en als eigenaar geef je zelf invulling aan je behoeften. Ik merk dat ik af en toe ook wat meer in de rol van huurder mag kruipen en zo de druk op mijzelf wat te verlagen.

Reflectie

Ik merk dat ik al heel goed op baan ben om veel van de tips te volbrengen die Frederik ons meegaf, maar ik ben er lang nog niet. Het is een uitdaging om ze allemaal één voor één te volbrengen, maar wel een uitdaging die ik zeker wil aangaan. Dit niet enkel voor mijzelf, maar ook om dit over te brengen naar andere mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *