Standbeeld van Leopold II restaureren of ruïneren?

DARE TO DREAM

Standbeeld van Leopold II restaureren of ruïneren?

‘Black Lives Matter’, deze citaat is in de afgelopen weken het gespreksonderwerp geweest. Het opent niet enkel discussies, maar ook diepe wondes of zelf de deur naar het verleden.

Er werd vorige week over heel de wereld massaal geprotesteerd tegen racisme. Deze serie aan protesten werd in gang gezet door de dood van George Floyd. Hij was een zwart-kleurige Amerikaanse man die op straat vermoord werd door Thomas Lane, een politieagent. “Please I can’t breathe!”, kwam er uit de mond van George terwijl de politieagent met zijn knie in de nek van George steunde.

Het nieuws ging meteen viraal. Racisme is iets wat in alle tijdperken al aanwezig was en nog steeds is. Het is deel van de Belgische geschiedenis. Leopold II is verantwoordelijk voor de moord op duizenden Congolezen, maar zijn naam wordt nog steeds gebruikt als straatnaam, pleinen en standbeelden. Is dit een man waarnaar wij, Belgen, zoveel willen refereren alsof hij een heilig man is?

De standbeelden van Leopold II hebben in het verleden al kennis gemaakt met vandalisme, maar nog nooit met deze ernst. Het standbeeld in Ekeren werd in brand gestoken, besmeurd met nep bloed, doeken over het hoofd, borden aan vastgeketend… Hierdoor moest het standbeeld verwijderd worden, iets wat veel mensen duidelijk willen!

Districtsburgemeester Koen Palinckx van Ekeren wil het beeld gaan restaureren. Volgens hem moeten deze standbeelden nog steeds in het openbaar staan, ze zijn desnoods deel van onze geschiedenis. Of het beeld te herstellen valt, dat zijn de specialisten aan het bekijken.

Ik hoop dat het niet meer wordt hersteld en dat ze er een ander beeld plaatsen. Leopold II is iemand die niet vergeten mag worden, maar al zeker niet geëerd worden. Hij maakt deel uit van het donkere tijdperk van België, dat is niet iets waar we trots mogen op zijn. De dood van George is voor velen de druppel geweest. Het is tijd dat er iets wordt aan gedaan en dat er gelijkheid wordt gecreëerd op alle niveaus. We staan al ver op het vlak van geaardheid, seksualiteit… Nu nog op gelijkheid van de huidskleur.

Rellen in Parijs en Londen bij protestacties tegen racisme: Duizenden op straat, meer dan 100 arrestaties. (z.d.). Het Nieuwsblad. Geraadpleegd 14 juni 2020, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200614_04990320

NWS, V. (15:09+02:00). Vernield standbeeld van Leopold II in Ekeren weggehaald voor restauratie. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/09/standbeeld-leopold-ii-in-ekeren-weggehaald-voor-restauratie/

Redactie, SQ, & Belga. (2020, juni 11). Agent die betrokken was bij dood George Floyd op borgtocht vrijgelaten. De Morgen. https://www.demorgen.be/gs-b060dffd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *